5 raske fakta til deg som snart skal skifte dekk

16.04.2021

Det er snart tid for dekkskifte, og det er viktig å se nærmere på om du er nødt til å kjøpe nye sommerdekk eller ei. Her er 5 raske fakta om dekk som kan avgjøre valget.

– Visste du at du kan få garanti på dekkene dine?, spør Bil i Nords «dekkspert» Torstein Rasmussen.

Garantien får du gratis hvis du kjøper dekk fra Nokian Hakka, og gjelder uansett grunn til at dekket er ødelagt.

Opprinnelig skal dekkene byttes innen første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge, og innen 1. mai i Nord-Norge, men på grunn av koronapandemien har Statens vegvesen nå utsatt fristen til å gjelde 1. mai for alle. Du må selvfølgelig også se an vær og føre før du skifter.

– Skal du over fjelloverganger som det finnes noen av i Nord-Norge, kan du drøye dekkskiftet noen dager, forteller vår dekk-ekspert Torstein Rasmussen ved Bil i Nords avdeling i Bodø.

I dekksesongen er det «alle mann på dekk» på Bil i Nords avdelinger, som står klar til å legge om dekk på en profesjonell måte til nye og gamle kunder.

– For sikkerhetens skyld er det viktig å tenke på hvordan dekkgrepet er på vått underlag, i tillegg til dekkets evne til å hindre vannplaning. Lav dekklyd gir en bedre kjørekomfort, og lav rullemotstand reduserer både drivstoff-forbruket, og utslipp som er skadelige for miljøet, sier Rasmussen.

1.Mønsterdybde

Når du finner fram de gamle dekkene, er første punktet å sjekke om mønsterdybden på dekkene er stor nok.

– Kravet er på 1,6 millimeter på sommerdekk, men vi varsler våre dekkhotell-kunder når mønsterdybden er litt over 3 mm. Risikoen for vannplaning øker dramatisk når mønsteret på sommerdekkene blir mindre. Det samme gjelder bremselengden på våt veibane, sier Rasmussen som er fagutdannet innen hjulutrustningsfaget.

I tillegg til å sjekke mønsterdybden, ser også Rasmussen og kollegaene ved alle Bil i Nords dekkhotell etter eventuelle skader og slitasje.

– Vi varsler kunden i god tid og anbefaler kjøp av nye dekk. På den måten er det færre som kjører rundt med dekk som burde vært byttet for lengst. Det er livsfarlig å kjøre rundt med slitte dekk, sier Rasmussen.

     Mønsterdybde

2. Alderen på dekket

Levetiden på et dekk avhenger av flere faktorer. Gummien på dekket blir hardere med årene, og dekk med myk gummiblanding holder lenger.

– De fleste dekk holder i fem år, men det kommer an på hvor mange kilometer du kjører, hvordan du kjører og på hvilket dekke du kjører.

Du kan enkelt sjekke alderen på dekket. Produksjonsalderen står stemplet inn i dekksiden, som en liten kode. Det er fire tall etter hverandre, og tallene står for produksjonsuke – og år.

3. Sjekk slitasjen

Dekk slites raskere dersom lufttrykket ikke er riktig. Når du skifter hjul, bør du se til at de minst slitte dekkene monteres bak.

– Du forlenger levetiden på dekkene, og det vil resultere i jevnere slitasje på alle fire dekkene.

Rasmussen råder deg til å sjekke lufttrykket ofte, og spesielt når du skal på langtur.

– Hvis du fyller opp bilen og den er tyngre enn vanlig, er det lurt å sjekke om lufttrykket stemmer. Det kan være en god forsikring å komme innom oss for å få det kontrollert. Vi har riktig utstyr for å måle korrekt lufttrykk, sier dekk-eksperten.

På moderne biler får man opp et varsel i dashbordet når lufttrykket ikke stemmer.

– Det er mange som bare kjører videre uten å sjekke, men dette er en indikator som du bør ta på alvor. Ofte kommer varselet bare en time etter at nye dekk er på plass. Det henger sammen med at lufta i dekkene trekker seg sammen når det er kaldt, og det skjer ofte på våren når vi har temperatursvingninger.

Feil lufttrykk kan føre til økt bremselengde og generell forverring av bilens kjøreegenskaper.

– Bilen har også et høyere forbruk av drivstoff, i tillegg til at slitasjen på dekkene øker. Du kan rett og slett spare penger ved å ha riktig dekktrykk.

     Dekk Bil i Nord

4. Miljøvennlige dekk

Premium dekk handler ikke bare om trafikksikkerhet og pris, men for Bil i Nord er det også viktig å være en forhandler som tar hensyn til miljøet.

– Nokian produserer dekk hvor de ved alle valg av råstoffer går for det løsningen som gjør minst skade på miljøet. Nokian er den første dekkprodusenten som fikk miljøsertifikatet ISO 14001, forteller Rasmussen.

Bil i Nord jobber for å framskynde utfasingen av dekk som inneholder giftklassifiserte HA-oljer.

– Vi tilbyr HA-oljefrie sommerdekk til samtlige modeller. Det finnes i dag alternative mykgjørende midler som gir dekkene like gode egenskaper.

Feil hjulstilling kan også føre til belastning på miljøet, i tillegg til økt dekkslitasje og økt drivstoff-forbruk. Denne bør sjekkes med jevne mellomrom.

5. Du får 1 år dekk-garanti

Bil i Nord er forhandler av premiumdekkene fra Nokian.

– Dette er dekk som er produsert i Finland, og som er egnet for nordiske veiforhold. Nå får du også ett års garanti på Nokian Hakka-dekk. Dekk med skader eller feil som ikke kan repareres, byttes i et nytt dekk helt gratis, forteller dekkansvarlig Torstein Rasmussen.  

Du kan allerede nå bestille dekkhotell hos Bil i Nord, og selv velge tidspunkt for hjulskiftet!

Kontakt oss

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer


 • Customer Viewpoint

  "Enkel måte å bestille bil og signere kontrakt på nett. Anbefales på det sterkeste."
  - En Ford Mustang Mach-E-eier

 • Customer Viewpoint

  Alt fungerte meget godt, god service og hyggelige folk.
  - En Ford Focus-eier

 • Customer Viewpoint

  "Synes Roar Jensen tok oss godt imot, lurt smil og humor. Han tar seg tid til opplæring på biln, forklarer godt, og må bare ta kontakt om vi lure på noe👍😊"
  - En Ford Mustang Mach-E-eier

Se flere anmeldelser for Bil i Nord Tromsø her Se flere anmeldelser for Bil i Nord Svolvær her

Anmeldelser