100 år siden Ford kom til Europa!

24.04.2017

Styreformann i Ford Motor Company og oldebarnet til Henry Ford, William Clay Ford Jr., avduket denne uken en benk og en minnetavle for å markere at Ford har vært 100 år i Irland og Europa.

Avdukingen fant sted i sentrum av den lille landsbyen Ballinascarthy, bare 40 km fra Cork. Det var herfra faren til Fords grunnlegger emigrerte til USA i 1847. Familien slo seg ned i Michigan, og her ble Henry Ford født i 1863.

Irland var det første landet utenfor Nord-Amerika hvor Ford etablerte en fabrikk. Dette var også stedet der den siste ikoniske Model T rullet av samlebåndet en desemberdag i 1928.

Ford kommer hjem

- Jeg er både stolt og glad for å komme hjem til Cork for å feire Fords 100-års jubileum i Irland og Europa. Ford har dype røtter i Cork, ikke bare gjennom min families historie, men også fordi fabrikken har vært en drivkraft for utviklingen i området i mange tiår, sa Bill Ford ved avdukingen.

Fords styreformann deltar også i en mottakelse i rådhuset i Cork hvor ansatte ved fabrikken Henry Ford & Son Limited skal hedres. Hele 300 tidligere og nåværende Ford-ansatte vil være tilstede i rådhuset.

Henry Ford var veldig bevisst sin irske herkomst igjennom hele sitt liv. Det var derfor han valgte nettopp Cork-området da han etablerte den første bilfabrikken utenfor Nord-Amerika. Dette skjedde i april 1917.

Som han sa selv: Mine forfedre kom fra Cork, og byen - med sin flotte havn - hadde mange bra steder for å bygge industri. Det var også følelser involvert.

Først verdens største traktorfabrikk..så kom verdens siste Modell T

Selskapet som Henry Ford etablerte i 1917 ble kalt Henry Ford & Son Limited. Det navnet bærer Ford i Irland fremdeles, og er det eneste Ford-selskap i verden som har navnet til selskapets grunnlegger.

Traktoren Fordson var fra starten av det store produktet ved fabrikken i Cork. I 1929 var det den største traktorfabrikken i verden. Fabrikken produserte også bilmodeller som ikonet Model T. Den siste Model T som ble produsert i verden rullet også av samlebåndet her i desember 1928.

Andre modeller som ble produsert på Fords fabrikk i Cork var Model A, Model BF, Model Y, Prefect, Anglia, Escort, Cortina og Sierra. Fabrikken stengte I 1984.

Idag er det ingen andre merker som har like mange forhandlere som Ford i Irland.

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer


 • Customer Viewpoint

  "Enkel måte å bestille bil og signere kontrakt på nett. Anbefales på det sterkeste."
  - En Ford Mustang Mach-E-eier

 • Customer Viewpoint

  Alt fungerte meget godt, god service og hyggelige folk.
  - En Ford Focus-eier

 • Customer Viewpoint

  "Synes Roar Jensen tok oss godt imot, lurt smil og humor. Han tar seg tid til opplæring på biln, forklarer godt, og må bare ta kontakt om vi lure på noe👍😊"
  - En Ford Mustang Mach-E-eier

Se flere anmeldelser for Bil i Nord Tromsø her Se flere anmeldelser for Bil i Nord Svolvær her

Anmeldelser